1. Статьи
  2. Животные
  3. Птицы
  4. Кури Родоніт - все, що потрібно знати про породу

Кури Родоніт - все, що потрібно знати про породу

Рейтинг

Кури Родоніт не можна назвати окремою породою, так як це лише промислово виведений крос, в основу якого лягли дві інші курочки: Ломан Браун і Род-Айленд. Кожен з цих кросів володіє підвищеною продуктивністю із виробництва яєць. Завдяки старанній роботі селекціонерів, на даний момент ми маємо неймовірно несучий крос курей.

Подивимося, як правильно доглядати за курми Родоніт, як забезпечити їм комфортні умови проживання і домогтися максимальної продуктивності в отриманні відмінної кількості яєць.

Зовнішні риси курей Родоніт, їх плюси і мінуси

Кури Родоніт зовні дуже сильно нагадують інший крос, від якого вони пішли - Ломан Браун. Вони перейняли дуже багато рис саме від цього батька свого кросу. Набагато рідше зустрічаються зовнішні характеристики, якими зарекомендував себе інший підвид курей - Род-Айленд.

Під час розведення даного кросу було спочатку дві невдалих версії, які після 18 місяців життя дуже сильно втрачали в кількості вироблених яєць. Також раніше Родоніти переважно були виведені для промислових масштабів, і не могли пристосуватися до зовнішніх умов проживання.

Але все це було виправлено при виведенні третього кросу курей, які зараз повсюдно використовуються не тільки на птахофабриках, але і в домашніх господарствах. Ось список зовнішніх характеристик, за якими можна впізнати курочок Родоніт:

Куры Родонит

  • в порівнянні з тілом, у них досить невелика голова;
  • колір дзьоба жовтий, нагорі якого є більш темна смуга, що розділяє його на дві частини. Розмір дзьоба пропорційний габаритам голови;
  • у курей є червоний гребінь листоподібної форми;
  • також у них є добре розвинені і досить помітні червоні сережки;
  • колір курочок і півнів коливається в коричневих і світло-коричневих відтінках, пір'я має здатність добре прилягати до тіла, не роблячи курку надмірно пухнастою. Замість цього у них добре видний і досить розпушений хвіст, який дивиться догори;
  • кінчики крил і хвоста дуже часто нагадують сіруватий відтінок;
  • крила і ноги у Родонітів мають злегка зменшений розмір щодо тіла.

Будова скелета у курей Родоніт має полегшену структуру, як і у багатьох інших пернатих. Вага жіночих особин дуже рідкоперевищує 2 кілограми, чоловічі особини даного кросу трохи важче, і можуть досягати 3 кілограм.

Доброю рисою вважають те, що вже на другу добу після вилуплення можна відрізнити чоловічі особини від жіночих за деякими зовнішніми рисами:

  • спочатку варто звернути увагу на область навколо очей курчати, у курочок вона буде більш світлою, а у маленьких півників дана область буде більш темною;
  • у курочок колір пуху темніший, дуже часто вони коричневих відтінків, голова і спинка світліші. У той час як півники в основному світліші, їх пух швидше жовтий, а на голові є темна плямочка.

Кури Родоніт по праву вважаються одними з кращих несучок, але, крім цього, у них є й інші плюси, через які даний крос дуже часто вибирають для домашнього розведення:

  • вони дуже швидко і безболісно адаптуються до різних нових умов, і можуть пристосуватися практично до будь-яких варіантів догляду. При цьому, що дуже важливо, їх продуктивність ніяк не страждає. Навіть при досить низьких температурних умовах вони виробляють гарну кількість яєць;
  • тим, хто розводить курей відомо, як важко буває виростити дорослих особин з курчат, тому що малюки дуже часто піддаються безлічі хвороб. Але це не стосується курей Родоніт, тому що вони мають хороший імунітет і високий відсоток виживання;
  • курочок надзвичайно легко годувати, тому що вони добре пристосовуються до будь-якої їжі і не є надто вибагливими в цьому;
  • Родоніти відмінно підходять для проживання в домашньому господарстві, вони також без проблем ладнають з іншими тваринами.

Але крім великої кількості переваг, у цього кросу є один істотний недолік, який полягає в тому, що звичайним способом їх неможливо розводити. Щоб отримати курчат, доведеться придбати інкубатор, тому що Родоніти не висиджують яйця.

Куры Родонит

Кури Родоніт починають свій продуктивний вік, коли досягнуть чотирьох місяців. Продуктивність даного кросу вимірюється в кількості яєць, знесених однієї особиною за 12 місяців, дане число досягає 300 штук. Кожне яйце має вагу близько 60 грам.

Незважаючи на те, що третій варіант курей Родоніт був покращеною версією, все одно через 80 тижнів, кількість знесених яєць від однієї особини починає стрімко падати. Дану проблему вже давно навчилися вирішувати за допомогою спеціально створеної вакцини, яка продовжує високопродуктивний вік ще на 80 тижнів.

Якщо не використовувати цю вакцину, то кількість знесених яєць всього лише буде трохи нижче. Тому використання повністю залежить від бажання власника.

Як доглядати і годувати курей Родоніт?

Кури Родоніт відрізняються своєю невибагливістю і можливістю адаптуватися до різних умов. Але навіть у такоїпороди є особливі вимоги, які порушувати не варто, щоб не втратити врожай яєць або навіть весь виводок курей:

  • в місці проживання цих курочок повинна бути облаштована хороша вентиляція, але при цьому не допускається поява будь-яких протягів, особливо якщо температура повітря злегка знижена;
  • найкраще, якщо висота стель курника буде не менше, ніж 1,7 метра. Це буде зручно для комфортного догляду за курками, а також жителі сараю не будуть відчувати додатковий стрес від надмірно маленького простору;
  • комфортна температура для проживання і підтримки продуктивності повинна бути в рамках від -2 до +28 градусів. Як видно, для Родонітів існує досить великий діапазон відповідних температур;
  • комфортне розміщення особин в курнику буде тоді, коли на 20 курей виділяється не менше 10 квадратних метрів;
  • жердини для відпочинку найкраще розмістити на висоті до 1 метра;
  • в місці постійного проживання обов'язково повинні бути ємності для золи і піску, так як куркам необхідно вживати дані речовини;
  • також потрібно регулярно і досить часто проводити дезінфекційні дії курника. Наприклад, шляхом побілки стін, стелі, підлоги і жердинок для відпочинку. Для побілки традиційно використовується вапно.

Куры Родонит

Кури Родоніт добре пристосовуються до різних видів корму. Але найкраще підходять мішанки з овочів, сухі корми, а також спеціальні добавки. Щоб приготувати мішанку, знадобиться взяти:

  • натерті овочі, найкраще підходять кормовий буряк, картопля, морква, огірки, кабачки і багато інших сезонних овочей;
  • порізані фрукти, кури Родоніт найбільше люблять середньо соковиті фрукти і ягоди;
  • зелень;
  • в якості добавок можуть виступати сіль і крейда. У спеціалізованих магазинах продають розроблені вітамінні і мінеральні комплекси для поліпшення здоров'я і підвищення продуктивності даної породи курей.

Крім цього, можна також зварити кашу на основі рибного або м'ясного бульйону.

Як сухий корм добре підходить пшениця або пшенична крупа, а також спеціально розроблений комбікорм, який можна купити навіть у ветеринарній аптеці.

Добре, якщо біля годівниць з їжею будуть поставлені також годівниці з дрібним камінням, роздробленою яєчною шкаралупою і ракушняком. Ці речовини потрібні для формування сильної шкаралупи яєць і підвищення загального здоров'я курочок.

Як розводити курей породи Родоніт?

Найголовнішою проблемою і головним болем при розведенні курей Родоніт, є відсутність у них інстинкту висиджування яєць. Тому, якщо ви хочете отримати висиджених в домашніх умовах курчат, доведеться придбати інкубатор або помістити яйця Родонітів під іншу квочку.

При цьому варто пам'ятати, що Родоніт - це штучно виведений крос з двох інших підвидів курей-несучок, а значить новий виводок може не повністю відповідати всім характеристикам даного кросу.

Досвідчені розвідники курей радять купувати маленьких курчат на птахофабриках, де вирощування різних порід відбувається на більш професійному рівні, а значить отримати хорошу продуктивну курочку дуже висока. Тим більше, що навіть у найменшому віці ви точно будете знати кого купуєте завдяки яскравим зовнішніми ознаками жіночих і чоловічих особин.

Для того, щоб весь виводок курочок був більш дисциплінований і впорядкований, рекомендується придбати хоча б одного півня, який буде стежити за порядком своєї зграї. Але його присутність ніяк не впливає на продуктивність жіночих особин.

Куры Родонит

Захворювання, характерні курочкам Родоніт

Кури Родоніт - це надзвичайно стійкі до хвороб тварини, які мають хороший імунітет. Але іноді трапляється так, що навіть вони можуть підхопити деякі захворювання, до таких відносять:

  1.  пуллороз - це кишкова інфекція;
  2. пастерельоз і мікоплазмоз - захворювання дихальної системи;
  3. кокцидіоз;
  4. туберкульоз;
  5. погана робота шлунково-кишкового тракту;
  6. паразити внутрішніх органів, і які живуть на поверхні курей.

Перші ознаки недуг дуже легко помітити, і коли вони з'являються, потрібно терміново звертатися до професійної допомоги. Характерними симптомами можуть виступати:

  • значно менша активність курей;
  • підвищення температури на кілька градусів;
  • різні виділення зі слизовою структурою;
  • набрякання суглобів;
  • зменшення апетиту і збільшення кількості споживаної води.

Найкраще проводити регулярні профілактики і робити щеплення від хвороб, що найбільш часто зустрічаються у цього підвиду курей. Це буде менш накладно по фінансовій частині, і дозволить зберегти всю зграю в здоровому вигляді, не втрачаючи дорослих курочок, у яких був великий потенціал і хороша продуктивність.

Кури родоніт - це відмінний крос для домашнього утримання і отримання хорошої віддачі при маленьких вкладеннях.

Заметили ошибку? Выделите её и нажмите Ctrl+Enter
Комментарии
Пока нет комментариев. Будьте первым!
Рекомендуемые статьи

Авторизация

Регистрация