1. Статьи
  2. Ландшафт
  3. Цветы открытого грунта
  4. Схизантус: види і сорти

Схизантус: види і сорти

Рейтинг

Схизантус - дворічна квітка, яка широко застосовується в садово-парковому дизайні і на приватних ділянках для оформлення клумб і різних квіткових композицій. Зовні вона нагадує орхідею, хоч вони і відносяться до різних родин. Так як догляд за схизантусами набагато простіше, ніж за орхідними, вони можуть стати чудовою альтернативою більш вимогливим культурам, при цьому ваш сад не втрачає в яскравості і красі. А тривалий період цвітіння - з травня і до перших заморозків - ще більше спрощує створення літнього саду.

Квітки схизантусів бувають різних кольорів, переважно яскравих. На пелюстках є різні візерунки, точки і смужки, також різного кольору. У природі росте 12 різновидів схизантусів, але в садовій культурі використовуються в основному два сорти - схизантус Грехема, схізантус перистий, і їх численні гібриди.

Схизантус

Схизантус Грехема

Найпопулярніший сорт, однорічник. Виростає максимум до 60 см, квітки рожево-пурпурні. Пелюстки прикрашені різними кольоровими лініями, штрихами і мазками. Стебло сильно галузиться, квітки мають укорочену нижню губу і подовжену верхню. Історично виростає в чилійських Андах. За різною інформацією, селекційно розлучається з 1831-1834 років.

З тих пір було виведено безліч підвидів цього сорту з різним забарвленням:

● Var. Lilacinus - лілові квіти;

● Var. carmineus - суцвіття кармінового кольору;

● Var. aibus - білі.

Схизантус перистий

І по висоті (до 45 см), і по гіллястості однорічник S. pinnatus поступається попередньому сорту. Фіолетові квіти лежать в гроноподібних суцвіттях, і нагадують орхідею. Його відмінна риса - розщеплення нижньої губи квітки на три частини. Також в підставі вона прикрашена пурпуровими плямами. Розлучається з 1822 року. Селективно були виведені сорти з яскраво-рожевим і білим забарвленням. У середині квітки також є штрихи і цятки.

S. pinnatus

Схизантус Візентонський

Гарний гібрид був створений з двох попередніх. Кущі заввишки бувають дуже різні, але не вище 60-70 см. Квітки асиметричні, неправильної форми, досягають в діаметрі двох сантиметрів. Основне забарвлення - рожевий, іноді з білими суцвіттями і нерівномірними прикрасами. Листя має порізане, з пір'ястим розтином. Був виведений в 1900 році. У Віентонского схизантусу дуже багато гібридів, які продаються як окремо, так і в міксах, відібрані по висоті та колірній гамі.

Гібриди схизантусів

Більшість гібридів виведено з схизантус Візентонський . У решти сортів користуються популярністю всього декілька видів.

Найвідоміші з гібридів це:

● Крила ангела. Невисокий однорічний гібрид, що виростає до 40 см. Суцвіття з маленьких квіточок, які ростуть на верхівках стебел, в діаметрі не більше двох сантиметрів. Якщо забезпечити цьому сорту належний догляд, то цвітіння буде максимально пишним - верхівки повністю закриють собою вид на стебла, створивши цілісний килим з рожевих, фіолетових, кармінних або білосніжних квітів. Цвіте в травні і відцвітає в вересні. Підходить для будь-якого виду вирощування - від контейнерного і горщечного до відкритого грунту;

Схизантус

● Монарх - сортосуміш із однорічних схизантусів. В висоту не більше 40 см, що робить цей сорт відмінним низькорослим видом для ділянок, клумб і контейнерів. У суцвіття входять квіти неправильної форми стандартного для сорту розміру. У колірну гамму додається яскраво-червоний колір. Цвіте також в період, стандартний для всього виду - з весни по осінь. Квіти пишні, об'ємні;

● Пікколо - однорічний гібрид пір'ястого схизантусу, висотою до 45 см. Суцвіття на верхівках стебел мають гроновидну форму і складаються з дрібних квіток рожевого, малинового або кремового кольорів;

● Фіджі - яскравий екзотичний підвид, який формує незвичайний кущ пірамідальної форми. Цвіте постійно, і досить густо, щоб створити щільну квіткову поверхню. Форма квіток трубчаста, розміри стандартні. З кольорів основними є три - ліловий, білий і рожевий. Поверхня пелюсток покреслена і пошматована точками і лініями. Суцвіття метелковідние;

● Гібрид F1 - суміш насіння схизантус візентонского. Виростає до 55 сантиметрів. Однолітник цвіте пишно і протягом усього теплого сезону. У метелковідних суцвіттях лежать квіточки розміром до 2 см, рожеві, малинові або кремові, з характерним для виду прикрасою всередині. Добре себе почувають у відкритому грунті з постійним сонячним освітленням. Підходить для вирощування в рабатках.

Схизантус

Заметили ошибку? Выделите её и нажмите Ctrl+Enter
Комментарии
Пока нет комментариев. Будьте первым!
Рекомендуемые статьи
Последние обновления

Авторизация

Регистрация